ΒΡΕΦΟΣ-ΠΑΙΔΙ-ΕΦΗΒΟΣ ΟΡΑΣΗ

Η όραση είναι εγκεφαλική διεργασία με την οποία επιτυγχάνεται η ενοποίηση των δύο αμφιβληστροειδικών εικόνων, που βλέπουμε, σε μία οπτική αντίληψη. Αναπτύσσεται μετά τη γέννηση του παιδιού κυρίως στα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του με το σωστό ερεθισμό της ωχράς κηλίδας. Είναι επίσης σημαντικός παράγοντας της πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού γενικά.

Σημεία πτωχής όρασης είναι: ο νυσταγμός (εκκρεμοειδής κίνηση των οφθαλμών), η έλλειψη αντίδρασης σε πρόσωπα/αντικείμενα κτλ.

Παθήσεις που περιορίζουν την ομαλή ανάπτυξή της, πρέπει να εντοπίζονται και να διορθώνονται το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποτραπεί μόνιμη μη αναστρέψιμη βλάβη του ενός ή και των δύο οφθαλμών.

Τέτοιες είναι: συγγενής καταρράκτης (ασπρίζει η κόρη), γλαύκωμα (διαφορετικό μέγεθος ματιών), στραβισμός (φεύγει το μάτι), πτώση βλεφάρων, μυωπία, υπερμετρωπία κτλ. και θεραπεύονται με επεμβάσεις, με χρήση γυαλιών, με κάλυψη οφθαλμού …

Διαθλαστικά προβλήματα όπως μυωπία, αστιγματισμός κτλ επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού-εφήβου. Όταν το παιδί δυσκολεύεται στο διάβασμα (βιβλίο-πίνακας), δεν προσέχει ή κουράζεται εύκολα στο μάθημα, πλησιάζει κοντά στην τηλεόραση ή σφίγγει τα μάτια του για να δει, πρέπει να αποκλειστεί τυχόν οφθαλμικό πρόβλημα. Η χρήση γυαλιών με πλαστικούς φακούς και καλαίσθητους σκελετούς, βελτιώνει την ψυχολογία και την απόδοσή του παιδιού στο σχολείο.

ΓΛΑΥΚΩΜΑ (Συγγενές γλαύκωμα)

ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ Α ΕΣΩΤΡΟΠΙΑ (Στραβισμός)

Στις μεγαλύτερες ηλικίες η χρήση φακών επαφής βοηθά, μέχρι η LASER Διαθλαστική Χειρουργική να λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα δυσλεκτικά παιδιά, τα οποία αν και συνήθως έχουν καλή όραση, δυσκολεύονται στο διάβασμα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται συνεργασία παιδιάτρου, λογοθεραπευτή, ψυχολόγου, οφθαλμιάτρου.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια φυσιολογική ζωή ως ενήλικες, προστατεύοντας την όρασή τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΑΤΡΕΙΟ:
Διεύθ.: Βασιλέως Γεωργίου
Β Νο 30, Παιανία

Τηλ.: 210 6640242

ΟΜΜΑ:
Διεύθ.: Κατεχάκη 74
Τηλ: 210-6755850

ΝΟΣ.: Ερρίκος Ντυνάν
Διέυθ.: Λεωφόρος
Μεσογείων Νο 107

Τηλ.:210 6972000
Κινητό Τηλέφωνο:
6932669944
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
info@poulakisgiorgos.gr

ΜΕΤΟΧΟΣ / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΜΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Β'
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
ΥΠΑΠΑΝΤΗ